kaip atsikratyti zemes riesutu kvapo is burnos

Kaip atsikratyti žemės riešutų kvapo iš burnos?

Turiu problemą, tikiuosi, galėsite man padėti. Dievinu žemės riešutus – mėgstu viską, kur tik jų yra: žemės riešutų sviestą, traškučius, sausainius, šokoladus ir, be abejo, pačius skrudintus žemės riešutus. Tačiau man sunku atsikratyti žemės riešutų kvapo net valantis dantis. Ko dar galėčiau imtis?“ – mūsų teiraujasi Gražina (gaivuskvapas.lt redakcijai pavardė žinoma).

Žemės riešutai žinomi dėl savo savybės sukelti blogą burnos kvapą, nors nėra iš karto aišku, kodėl. Tam, kad išsiaiškintume, kodėl jūsų mėgstami riešutukai sukelia tokias problemas, reikia pasitelkti šiek tik mokslinės analizės. Kol kas pakanka žinoti, kad pagalbos priemonių tikrai yra – tai burnos probiotikai ir burnos skalavimo skystis su deguonimi.

Skrudinti žemės riešutai kvepia ypač gardžiai, tačiau jų užvalgius burnos kvapas iškart pasidaro nemalonus. Kodėl taip nutinka? Na, jokių didelių paslapčių čia nėra. Juk tiek kavos, tiek česnako aromatas gali būti ypač viliojantis, tačiau, patekęs į burną – pasidaryti ypatingai nemalonus. O didžiausia problema, kad jūs pats šio kvapo galite neužuosti, tačiau juo tikrai nesidžiaugia jūsų pašnekovai. Taip yra dėl labai paprastos priežasties – organizmo aklimatizacijos.

Burnos kvapo kaltininkai

Žemės riešutų atveju veikia keli aspektai. Pirmiausia, žemės riešutai yra natūralus cholino šaltinis. Pasak „Linus Pauling“ instituto, cholinas yra maistingoji medžiaga, kurios dar galima rasti kepenėlėse, kiaušiniuose, brokoliuose ir kviečių gemaluose. Tinkamai nesuskaidoma, ši medžiaga gali suteikti jūsų burnos kvapui (ir prakaitui) šiek tiek žuvimi dvelkiantį aromatą. Jei ne tik iš burnos, tačiau nuo viso kūno sklinda stiprus žuvies kvapas, tai yra susiję su trimetilaminurijos sindromu, dar kitaip vadinamu „žuvies kvapo sindromu“. Tačiau šis sutrikimas yra gana retas, paveldimas genetiškai.

Tuomet turime baltymus. Žemės riešutai yra puikus baltymų šaltinis, tačiau gana didelis jų kiekis lieka prikibęs prie jūsų dantų ir dantenų. Tais likučiais minta bakterijos, kurios ir pagadina jūsų burnos kvapą. Kitą kartą ruošdamiesi nusipirkti pakelį žemės riešutų, pirmiausia (ir, galbūt, po valgio) praskalaukite burną skalavimo skysčiu su deguonimi ir suvartokite burnos probiotikų. Burnos skalavimo skystis neutralizuos kvapus, o burnos probiotikai pripildys gerosiomis bakterijomis, kurios išstums kitas, nemalonius kvapus sukeliančias bakterijų rūšis.

Galiausiai, nors ir skanūs, žemės riešutai turi keletą specifinių sudedamųjų aromatinių medžiagų, kurios taip pat prisideda prie blogo burnos kvapo. Remiantis „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ žurnale publikuotu tyrimu, tai yra:

  1. Acto rūgštis – dar žinoma, kaip tiesiog actas.
  2. Metantiolis – ši nemaloni medžiaga dažniau siejama su pūvančiais kopūstais.
  3. 2-izopropil-3-metoksipirazinas – ši medžiaga taip pat susijusi su Azijos boružėmis, kurių stiprus dvokas yra plačiai pagarsėjęs.

Galite drąsiai mėgautis kepintų riešutų produktais, tačiau nepamirškite po to pasinaudoti burnos priežiūros priemonėmis su deguonimi, kad nebaidytumėte aplinkinių blogu burnos kvapu.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *