burnos

Įvairių maisto produktų poveikis burnos kvapui

Žinoma, kiekvienas supranta tai, jog suvalgius svogūnų ir česnakų atsiranda blogas burnos kvapas, bet ar jūs žinote kodėl? Taip yra todėl, kad svogūnų ir česnakų kvapiosios molekulės yra lakieji sieros junginiai, vadinami merkaptanais. Merkaptaną ir kitus sieros junginius, kurie skleidžia nemalonų kvapą, išlaisvina bakterijos, esančios mūsų burnos ertmėje. Šios bakterijos reaguoja į įvairius pakitimus savo aplinkoje.

Jeigu maisto likučiai burnoje užsilieka per ilgai, jis pradeda gesti, ypač tai greitai vyksta 36-37 laipsnių temperatūroje. Anaerobinės bakterijos ima skaidyti baltymus, esančius tame maiste. Prarūgusio pieno kvapas atsiranda bakterijoms skaidant pieno baltymus. Bakterijos sieros junginius išskiria iš aminorūgščių, esančių pieno baltymuose. Aminorūgštis cisteinas yra paverčiamas į vandenilio sulfidą (tarsi sugedusio kiaušinio kvapas) ir metioninas tampa metil-merkaptanu (tarsi būtų susimaišęs senų kojinių ir česnakų kvapas). Ta pati analogija yra taikoma mėsai, jei ji užsilieka per ilgai ir pradeda gesti.

Maisto produktai, lemiantys blogą burnos kvapą

Yra 4 maisto kategorijos, kurios stimuliuoja bakterijas išskirti daugiau sieros junginių:

  1. sausumą skatinantys veiksniai;
  2. daug baltymų turintis maistas;
  3. cukrus;
  4. rūgštūs produktai.

Sausumo faktoriai

Labiausiai paplitęs sausumo faktorius yra alkoholis. Alkoholis yra visų suaugusiųjų vartojamų gėrimų, tokių kaip alus, vynas ar stiprieji alkoholiniai gėrimai, pagrindas. Deja, alkoholis taip pat naudojamas skysčiuose burnai skalauti ir dėl to tik pablogina susidariusią problemą.

Alkoholis yra sausumo veiksnys, chemijoje žinomas kaip desikantas (sausiklis). Jis dažnai yra naudojamas laboratorijose tam, kad išdžiovintų sunkiai pasiekiamas vietas mėginių tūbelėse ir laboratorinėse stiklinėse. Tas pats baigtinis rezultatas yra pasiekiamas ir burnos ertmėje.

Nors cigaretės iš tiesų nėra maisto produktas, rūkymas yra greičiausias būdas išdžiovinti jūsų burną, tuo tarpu alkoholis galėtų būti priskirtas į antrą vietą pagal sausinantį efektą. Jei jūs rūkote, tuomet tikrai turite blogo burnos kvapo problemą!

Daug baltymų turintis maistas

Pieno produktai yra visų žinomi kaip blogo kvapo sukelėjai. Los Angeles Times straipsnyje buvo paskelbta, jog daugiau nei 50 proc. pietinės Kalifornijos populiacijos netoleruoja pieno cukraus (laktozės). Atsižvelgiant į blogą burnos kvapą, mes išsiaiškinome, jog šie žmonės (skaičius, apimantis dešimtis milijonų) vartoja daugiau baltymų turinčio maisto (kad gautų pakankamai baltymų ir kalcio, kurių negauna atsisakydami pieno ir jo produktų), kuris leidžia plisti blogo burnos kvapo bakterijoms, nei tie žmonės, kurie neturi problemų vartojant pieno produktus (pieną, sūrį, jogurtus, ledus ir t.t.) Galutinis rezultatas yra pasiekiamas dėl aminorūgščių sankaupų, kurias anaerobinės bakterijos aptinka ant liežuvio paviršiaus ir gerklės bei lengvai jas paverčia į lakiuosius sieros junginius.

Žvelgiant siauresniu mastu, mes turėjome progą matyti pacientus, kurie turi tą pačią problemą, susijusią su kitais daug proteinų turinčiais maisto produktais, tokiais kaip jautiena, vištiena, žuvis.

Dar viena problema, laimei reta, kyla su žmonėmis, kurių organizmai negali suskaidyti tam tikros rūšies proteinų, aptinkamų pupelėse. Ši būsena yra vadinama trimetilaminurija (TMA) ir kartais yra vadinama „žuvies kvapo sindromu“, nes išsiskiriantis kvapas yra panašus į pūvančios žuvies kvapą. Kvapas susideda iš sieros junginių ir azoto junginių (aminų). Žmonės, turintys šią problemą, privalo nevartoti pupelių, kiaušinių ir kitų daug proteinų turinčių maisto produktų.

Cukrus

Ar nebūtų šaunu, jei mes galėtume atsikratyti blogo burnos kvapo suvalgius stiprios mėtos skonio ledinuką? Tai yra būtent tai, kuo kiti gamintojai jus privers patikėti. Yra daug gamintojų, kurie stengiasi apkvailinti visuomenę, bandant jus įtikinti, jog stiprus geras kvapas jūsų burnoje yra tolygus sveikos burnos gaiviam kvapui. Taip galvoti yra visiškai neracionalu ir neturi jokios prasmės.

Naudojant koncentruotus mėtos aromatus, jūsų skonio receptoriai atpažįsta mėtinuką tarsi mėtos skonį. Deja, daugumos gamintojų produktų sudėtyje yra dviejų rūšių cukrų, kurie yra bakterijų, gaminančių sieros junginius, atsinaujinimo ir maisto šaltinis. Be to, pakankamai bauginantis faktas yra tas, jog kitos bakterijos gali įsisavinti cukrus ir gaminti glicerino pluoštus, kurie galiausiai palieka tirštus dantų akmenų sluoksnius ant jūsų dantų emalio ir dantenų. Tai veda prie dantų ėduonies ir dantenų ligų – ir, žinoma, burnos kvapas tampa blogesnis nei buvo prieš jums pavartojus mėtinukus. Taip vystosi užburtas ratas – jūs lankotės pas odontologus ir toliau valgote mėtinukus.

Nuo tada, kai Jūs negalite užuosti savo paties burnos kvapo, jūs tiesiog nerūpestingai žengiate kartu su tuo puikiu ir stipriu mėtų skoniu jūsų burnoje, kol žmonės, esantys greta jūsų, nusigręžia – nusigręžia nuo jūsų dar labiau pablogėjusio burnos kvapo, gendančių dantų ir padidėjusių, išbrinkusių bei kraujuojančių dantenų.

Venkite saldainių, mėtinukų ir kramtomosios gumos, jei jų sudėtyje yra cukrų.

Rūgštūs produktai

Rūgštūs produktai, išvardinti apačioje, taip pat sukelia halitozės problemą. Kai kurie produktai, kurių turėtumėte vengti, yra:

  • kava (arbata yra tinkama vartoti);
  • pomidorų sultys;
  • citrusinės sultys (apelsinų, greipfrutų, citrinų, mandarinų);
  • ananasų sultys.

„pH“ yra terminas, naudojamas terpės rūgštingumui apibūdinti. Burnos ertmėje normalus pH yra lygus 6,5 (7 yra neutrali terpė) rūgštingumo skalėje.

Mums yra žinoma, jog rūgštys padeda bakterijoms atsinaujinti daug greičiau. Tam, kad sumažintume kvapiųjų sieros junginių gamybą, mums būtina neutralizuoti rūgštinę terpę. TertroBreath produktuose pH yra subalansuotas taip, jog efektyviausiu būdu neutralizuotų rūgštinę terpę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *