Rūgštus, kartus ir metalo skonis burnoje

Rugstus kartus ir metalo skonis burnoje | Blogas skonis burnoje

Skonio receptorių sutrikimai yra susiję su blogu burnos kvapu dėl sieros junginius gaminančių anaerobinių bakterijų liežuvio gale. Nors rodos gana sunku surasti tiesioginį ryšį tarp sulfido molekulių ir šios liežuvio srities, keliuose medicinos ir odontologijos vadovėliuose minimos sąsajos tarp rūgštaus kartaus ir metalo skonio bei liežuvio galo. Tai labai logiška, nes sieros junginius gaminančios bakterijos dauginasi liežuvio gale, kur geriausiai jaučiamas rūgštus, kartus ir metalo skonis burnoje.

Skonis ir kvapas, o gal atvirkščiai?

Žvelgiant iš neurologijos perspektyvos, uoslės ir skonio receptoriai smegenyse turi du centrus į kuriuos siunčiami tam tikri elektros impulsai. Tačiau tiedu centrai yra šalia. Tyrimai rodo, kad jų receptoriai yra atsakingi už atskirus pojūčius, tačiau dažnai susipainioja. Todėl kai kurie žmonės jaučia tam tikrą kvapą, net jei jis iš tikrųjų nesklinda, stimuliuojant skonio centrą ir atvirkščiai. Farmacijos įmonės labai anksti suprato, kad visuomenę gali būti labai lengva „apkvailinti“ pridedant į burnos skalavimo skysčius stiprių skonių, kuriuos smegenys užfiksuotų kaip šviežią vartotojo burnos kvapą. Reikia suprasti, kad matymas ir girdėjimas yra du skirtingi pojūčiai, vadinasi kvapas ir skonis – taip pat.

Iliuzijų meistrai

Galbūt mėtų skonis burnoje ir jaučiamas (pvz., suvalgius mėtinių saldainių), tačiau kitam žmogui vis tiek pašnekovo burnos kvapas gali dvelkti nemalonia siera. Taip yra todėl, kad visų pirma šiuose produktuose esantis cukrus skatina bakterijas gaminti dar daugiau sieros junginių, antra – mėtų kvapas nebūtinai neutralizuos sieros junginių kvapą.

Kai kurie burnos skalavimo skysčiai „paskaninami“ vaistų prieskoniu norint sudaryti įspūdį, kad tas „medicininis“ prieskonis iš tikrųjų veikia. Atemfrisch burnos skalavimo skystis sukurtas kovoti su blogą burnos kvapą sukeliančiomis bakterijomis, o ne maskuoti blogą burnos kvapą stipriais aromatais.

Dar viena apgaulė naudojama daugumoje komercinių dantų pastų – tai natrio laurilsulfatas (ang. Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Jis sukuria putojimo efektą ir jūs manote, jog jūsų naudojamas produktas labai gerai „veikia“. Tačiau ši medžiaga apskritai neturi jokio naudingo poveikio, netgi priešingai – gali sukelti burnos opas, sudirginti gleivinę, o kai kuriais atvejais paskatinti gangreninio stomatito atsiradimą. Atemfrisch produkcijos sudėtyje natrio larilsulfato nėra.

Burnos pH ir skonio pojūčiai

Rūgštus, kartus ir metalo skoniai burnoje yra rūgštinės prigimties. Atemfrisch produkcija palaiko tinkamą pH pusiausvyrą ir taip neutralizuoja burnoje esančias rūgštis. Tai labai svarbu norint pakelti burnos pH (neutralizuoti rūgštinę terpę) ir susilpninti nemalonų skonį burnoje bei atgaivinti burnos ertmę. Atemfrisch produkcijos instrukcijose pateikiami patarimai, kaip pakeisti burnos pH ir metodai, kaip kovoti su anaerobinėmis bakterijomis, kurias paprastai labai sunku pasiekti. Štai patarimas tiems, kurių burnos ertmė yra šiek tiek labiau rūgštinė: ant savo dantų šepetėlio užberkite truputį kepimo sodos, tuomet užsispauskite Atemfrisch dantų pastos ir valykitės dantis. Soda neutralizuos dar daugiau burnoje esančios rūgšties ir sukurs stipresnį „švaros“ skonio pojūtį.

Tačiau visgi pagrindinis Atemfrisch produktų išskirtinumas yra paremtas efektyviuoju deguonies hdO2 junginiu. hdO2 aktyvusis ingredientas sukuria oksiduojančią energiją vos patekęs į jūsų burną.

9 komentarai apie “Rūgštus, kartus ir metalo skonis burnoje

  1. Egle sako:

    Sveiki,šiuo metu patyriau ypač daug streso ir įtampos.Buta ir pas dantiste,įsuko metaliuka i vidu kad tvirčiau laikytu danti.Siuo metu rūgštų burnoj būna .Blogo kvapo kaip ir nėra.Kodel?Aciu

    • gaivuskvapas.lt sako:

      Sveiki, po įvairių odontologinių intervencijų galimi laikini skonio pasikeitimai, po kurio laiko burnos terpė sugrįš į buvusią ir rūgštus skonis turėtų išnykti. Galite paskalauti burną silpnu sodos tirpalu.

  2. Monika sako:

    Sveiki, jau kuris laikas valgant bet ką kur yra mėsos skonis yra vienodas visada taspats ir visada toks pats kvapas, kitas maistas atrodo normalus. Prieš 3mėn sirgau covid 19 buvau praradusi ir skonį ir kvapą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *